OFERTELE NOASTRE

Casa Rațiu este membră a European Historical Houses Association. Locuință a familiei Rațiu, face parte dintr-un set de clădiri istorice restaurate din centrul Turzii, grupate în jurul unei curți aflate în vecinătatea Pârâului Racilor. Este o casă liniștită,cochetă și confortabilă, ideală pentru câteva zile de relaxare sau un weekend departe de casă.

Casa Rațiu funcționează ca o afacere socială pentru a sprijini proiectele Centrului Rațiu pentru Democrație. Încurajăm cetățenia activă, stimulăm dezbaterile, promovăm cultura locală și creăm oportunități de angajare în comunitate. Casa Rațiu este un hub care le oferă oaspeților un mediu stimulant, încurajând convivialitatea și colaborarea.

O casă de oaspeți istorică

Construită la începutul secolului al XX-lea, Casa Rațiu se află în centrul Turzii și a fost achiziționată în 1927 de dr. Augustin Rațiu, primar al municipiului, avocat respectat și Președinte al Baroului local. Trimis la muncă forțată la Canalul Dunăre-Marea Neagră de regimul comunist în 1948, s-a întors în cele din urmă pentru a-și găsi soția și fiica închise într-o pivniță întunecată din curtea casei sale - naționalizată la revenirea sa. Fiul său cel mare, Ion Rațiu, oponent al fascismului și al comunismului, avocat și jurnalist, s-a întors acasă în 1990, după 50 de ani de exil în Marea Britanie și SUA. Ion Rațiu a candidat la funcția de președinte la primele alegeri libere post-comuniste din România. Susținător al procesului de aderare a României la NATO în 2007, a fost vicepreședinte al Camerei Deputaților și membru al Parlamentului până la moartea sa în 2000.

Împrejurimile

Casa Rațiu este amplasată în centrul orașului, poziție ideală pentru a vizita principalele obiective turistice: Biserica Reformată și Muzeul de Istorie - amândouă aflate în imediată apropiere - sau Castrul Roman, la care se ajunge pe jos în 15 minute. Tot în vecinătate se află și noua Fabrica de Știință din Turda, găzduit de fosta Fabrică de Bere, situată la doar 10 minute de Casa Rațiu.

Cafeaua Culturală
La Papion

În 2017 am extins îndrăgita Cafenea Culturală La Papion, denumită după celebrul papion al lui Ion Rațiu. Adăpostită de curtea interioară a complexului, Aleea La Papion este ideală pentru relaxare la o cafea bună în sezonul cald, la fel și Foișorul, deschis oaspeților și clienților. Meniul La Papion include gustări, preparate à la carte și feluri tradiționale. Asigurăm și livrarea la domiciliu.

Ospitalitate și tradiție

O experiență în Transilvania

Suntem una dintre cele mai vechi familii din Transilvania și suntem mândri să ne ducem povestea mai departe. Veți regăsi o poveste și un design unic în fiecare cameră. Toate camerele combină culori armonioase și elemente rustice tradiționale într-un stil contemporan. Paturile sunt extrem de confortabile, cu perne de calitate și lenjerii de pat din bumbac 100%. Dimineața vă puteți bucura de un mic dejun tip bufet care include cornuri, prăjituri, pâine proaspătă, sucuri de fructe, cafea, preparate calde și reci, toate pregătite cu ingrediente locale de cea mai bună calitate.

Executive Lounge

La rezervarea unei camere duble Deluxe beneficiați de acces la Executive Lounge, locul perfect pentru întâlniri de afaceri sau pentru birouri private. Spațiul este echipat cu birou, imprimantă, TV și WiFi. La cerere, oferim servicii de secretariat sau de traducere. De asemenea, livingul Casei Rațiu poate fi rezervat pentru întâlniri de afaceri.

Centrul
de Conferințe

Sălile noastre de ședințe pot găzdui întâlniri și evenimente în condiții de siguranță.

Acestea dispun de proiector, ecran, flipchart, WiFi și AC.

La cerere, asigurăm servicii de catering și degustări de vinuri.

Evenimente Corporate & Private

Evenimentele și designul Casei Rațiu poartă semnătura Pamelei Rațiu, director executiv în România al Rațiu Forum și al Rațiu Family Charitable Foundation. Pamela are peste 30 de ani de experiență în management internațional - atât în sectorul public, cât și în cel privat, susținând în mod activ dezvoltarea durabilă în Transilvania. Are experiență și în management de eveniment și PR și este implicată în Oxford Cultural Collective, un institut cultural internațional care oferă oportunități de învățare creativă, convivială și colaborativă.

PROIECTELE NOASTRE

Sustenabilitate

Cafeneaua Culturală La Papion și Casa Rațiu sunt incluse în ecosistemul de sustenabilitate pentru a sprijini activitățile fundațiilor Rațiu, care se bucură de o reputație excelentă în comunitatea locală și în regiune.

Din 1979 Fundația Caritabilă a Familiei Rațiu a promovat educația și cercetarea în cultura și istoria românească, oferind burse anuale studenților și cercetătorilor români și finanțând proiecte inovatoare dedicate culturii române, patrimoniului, societății civile, democrației și protecției mediului. Fundația a pus bazele Catedrei de Studii Românești Ion Rațiu la Woodrow Wilson Center în 1991. De asemenea, acordă din 2006 Premiul și Bursa Ion Rațiu pentru Democrație la Woodrow Wilson Center, ambele din Washington DC. Premiul Ion Rațiu pentru Democrație onorează anual activiștii pentru drepturile omului din întreaga lume.

Centrul Rațiu pentru Democrație (CRD) cu sediul în Turda, România, a fost înființat în 2004 pentru a menține și continua moștenirea democratică a lui Ion Rațiu. În ultimii 16 ani, CRD a dezvoltat și continuă să implementeze proiecte cu impact local, regional și internațional, susținând în prezent cetățenia activă, capacitarea tinerilor și educația juridică.

Rațiu Forum este o inițiativă comună a fundațiilor Rațiu și a LSE IDEAS , clasat în prezent ca cel mai bun think tank universitar din lume. Domeniile prioritare de interes ale Rațiu Forum sunt România și regiunea Balcanilor. Inclus în Programul pentru Europa Centrală și de Sud-Est al LSE IDEAS, Rațiu Forum susține consolidarea cooperării în regiune, cercetarea academică, libertatea și drepturile omului, statul de drept și implicarea civică.